Το επάγγελμα του σερβιτόρου

Συντάκτης: Χρύσα Χαραλαμπίδου

Τελείωσες το σχολείο και είτε αρχίζεις τις σπουδές σου, είτε όχι. Όπως και να ‘χει, χρειάζεσαι μια δουλειά η οποία να μπορεί να σου προσφέρει κάποιο εισόδημα, κατάλληλο για να καταφέρεις να καλύψεις τις ανάγκες σου. Το επάγγελμα του σερβιτόρου είναι η πιο κλασική επιλογή για νέους που έχουν ανάγκη να βγάλουν χρήματα. Αλλά ακόμη και για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία αδυνατούν να βρουν θέση εργασίας στον τομέα που ειδικεύονται ή που το μαθησιακό τους επίπεδο δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις εργοδοτών που αναζητούν αποφοίτους πανεπιστημίου, κατόχους πτυχίων και ικανούς ομιλητές ξένων γλωσσών. 

Γενικά, για να γίνει κάποιος σερβιτόρος, τουλάχιστον στην Ελλάδα, δεν είναι απαραίτητο να έχει προσόντα όπως κάποιο πτυχίο, ενώ η γνώση της αγγλικής γλώσσας απαιτείται σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις. Κι όμως, η άγνοια των γνώσεων και των προσόντων του σερβιτόρου, ή ακόμη και το χαμηλό μαθησιακό του επίπεδο δεν δικαιολογούν την αντιμετώπισή του από πολλούς ως «κατώτερου» ή τις υποτιμητικές συμπεριφορές που μπορεί να δέχεται από πελάτες εν ώρα εργασίας, αλλά και εκτός αυτής, όταν αναφέρεται στο επάγγελμά του.

Το επάγγελμα του σερβιτόρου

Ο σεβασμός σε κάθε άνθρωπο είναι κάτι αυτονόητο. Ειδικά αν εργάζεται στον τομέα της εστίασης και ακόμη περισσότερο αν η δουλειά του είναι να μας εξυπηρετεί. Γι’ αυτό και το κομμάτι του σεβασμού προς τους σερβιτόρους δεν χρειάζεται καν να σχολιαστεί. Κάτι όμως που στερείται σχολιασμού στις μέρες μας και για μία τεράστια μερίδα ανθρώπων αποτελεί κάτι άγνωστο, είναι το γεγονός πως το επάγγελμα του σερβιτόρου δεν είναι τόσο απλό όσο πιθανόν φαίνεται, αφού ακόμη και για αυτό υπάρχουν πτυχία, διπλώματα και σεμινάρια που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει. Είναι και αυτή μια δουλειά που προϋποθέτει γνώσεις και δεξιότητες. Μπορεί και αυτή η δουλειά να αγαπηθεί και αν συμβεί αυτό μπορεί να προσφέρει δυνατότητες εξέλιξης και ιδιαίτερα καλές απολαβές.

Για παράδειγμα, ενδιαφέρουσα είναι η ιστορία μιας κοπέλας, η οποία έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο, αποφάσισε να δουλέψει ως σερβιτόρα για την καλοκαιρινή σεζόν στο νησί της Μυκόνου. Κατάφερε να αγαπήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα, αφού η επικοινωνία με τον κόσμο, η αντίληψη της τουριστικής ψυχολογίας και της ψυχολογίας του πελάτη και η τέχνη εξυπηρέτησής του την κέρδισε πολύ περισσότερο από αυτό το οποίο είχε σπουδάσει. Επίσης, παρατήρησε πως το εισόδημά της ως σερβιτόρα ήταν τουλάχιστον το διπλάσιο από αυτό που θα λάμβανε αξιοποιώντας το πτυχίο της και δουλεύοντας ολημερίς σε ένα γραφείο και μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή. Έτσι, επέλεξε να μην το αξιοποιήσει, αφιερώνοντας τη ζωή της στον τομέα που αγάπησε τυχαία και αναζητώντας τρόπους να εξελιχθεί μέσα σε αυτόν. Σύντομα, κατάλαβε πως μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα που θα τη βοηθούσαν να χτίσει μια μεγάλη καριέρα που θα της εξασφάλιζε σίγουρη εργασία και ικανό μισθό, όχι απλώς για να επιβιώσει βγάζοντας τα «προς το ζειν», αλλά εξασφαλίζοντας μια άνετη ζωή βγάζοντας… τα «ευ ζειν»!

Το επάγγελμα του σερβιτόρου

Πώς μπορεί, λοιπόν, κάποιος να εξελιχθεί όντας σερβιτόρος; Η σπουδή τουριστικών είναι σίγουρα ένα πολύ βασικό προσόν για να ενταχθεί κανείς στον χώρο της εστίασης. Τουριστικά, μπορείς να σπουδάσεις στις δημόσιες Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης στην Κρήτη ή στη Ρόδο, στις οποίες η εισαγωγή γίνεται κατόπιν Πανελληνίων εξετάσεων. Βέβαια, αν δεν περάσεις μέσω αυτών, ή αν το εισόδημά σου και της οικογένειάς σου δεν σου επιτρέπει να σπουδάσεις σε άλλη πόλη, μπορείς να σπουδάσεις σε κάποιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), δηλαδή σε ιδιωτική σχολή. 

Αφού ολοκληρώσεις τις σπουδές σου, μπορείς να παρακολουθήσεις σεμινάρια, τα οποία θα σου προσφέρουν εξειδίκευση στο σέρβις του καφέ, του φαγητού ή του ποτού. Όλοι έχουμε ακούσει, παραδείγματος χάρη, για τους Σομελιέ, δηλαδή για αυτούς που προτείνουν στους πελάτες με ποιο κρασί να συνοδεύσουν το πιάτο τους και που επιβλέπουν το σερβίρισμα του κρασιού. Ίσως, φαίνεται απλό. Σε ένα καλό, όμως, εστιατόριο ή ξενοδοχείο, ο σομελιέ έχει σίγουρα σπουδάσει πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο και είναι κάτοχος επαγγελματικού διπλώματος.

Γενικότερα, παρακολουθώντας σεμινάρια και επαγγελματικά προγράμματα, μαθαίνοντας ξένες γλώσσες και δουλεύοντας σε φημισμένα μαγαζιά, μπορείς να γεμίσεις το βιογραφικό σου και σίγουρα κάποια στιγμή θα βρεις τον εαυτό σου να σερβίρει σε πεντάστερα ξενοδοχεία και εστιατόρια, βιώνοντας την απόλυτη επιτυχία και έχοντας μια ιδανική και ονειρεμένη ζωή.

Συντάκτης: Χρύσα Χαραλαμπίδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.